Espressomenu

Wanneer we op een event staan, krijgen we vaak dezelfde vragen: "Hebben jullie ook gewone koffie?" of "Wat is eigenlijk het verschil tussen een cappuccino en een flat white?" En natuurlijk: "Een long black, is dat niet gewoon een Americano?" (Spoiler: bijna, maar toch net niet!). Koffie roept altijd vragen op, en dat vinden wij alleen maar mooi. Daarom nemen we je in deze blog mee langs ons espresso menu, waar we uitleggen wat elk drankje uniek maakt en hoe wij ze bereiden bij Cally Coffee.

In deze blog zoomen we in op de drankjes in ons espressomenu. Ze hebben allemaal een enkel of dubbel shot espresso als basis. Op onze mobiele koffiebar werken we met één of twee molens, maar we zorgen altijd voor een gebalanceerde boon als basis, die toegankelijk is als espresso, maar zichzelf ook staande houdt in melkbereidingen. Doorgaans is deze koffie een blend van twee verschillende bonen, waarbij we een balans zoeken van fruitige smaaktonen als sinaasappel of rood fruit enerzijds, en aardse tonen als chocola of noten anderzijds. Een mooie basis voor al onze drankjes! 

Voor de melkdrankjes gebruiken we biologische volle koemelk of havermelk van ROA (Real Oat Arts) aan. Wij kiezen bewust voor deze melksoorten vanwege hun textuur en smaak, die goed samengaan met onze koffie. In een toekomstige blog gaan we dieper in op (verschillende soorten) melk. 

Dat waren onze basisingrediënten, nu gaan we kijken naar hoe wij de verschillende drankjes bereiden. 

Double Espresso

We beginnen met de dubbele espresso: de basis voor elk drankje. We zetten uitsluitend dubbele shots, om zo consistent mogelijk te zijn. Als een recept vraagt om een enkel shot espresso (zoals bij een cappuccino of latte), splitsen we het dubbele shot in twee kopjes. In een dubbel shot gaat 19,5 gram gemalen koffie, en komt er ~40 gram vloeistof uit, in ongeveer 30 seconden. 

Espresso

De (enkele) espresso, ook wel single shot genoemd, is precies de helft van de dubbele espresso. Zoals eerder beschreven maken we deze altijd als double shot en splitsen we deze met de tuitjes op de portafilter.  Daarvoor proberen we onze bar altijd waterpas neer te zetten, anders loopt de espresso ongelijk in de kopjes, en dat zou niet eerlijk zijn!

Long Black

De long black bestaat uit 70 ml heet water (90 graden) met daaroverheen een dubbele espresso. Dit lijkt op een Americano, maar omdat de volgorde anders is (eerst water, dan espresso), blijft de crema laag beter intact en is het mondgevoel voller. Dit is de koffie die we serveren als je om een ‘gewone’ zwarte koffie vraagt.

Iced Shaken Espresso

Bij warm weer serveren we iced shaken espresso. Een dubbele espresso wordt met ijsblokjes in een cocktailshaker geschud en vervolgens gezeefd over een ijsklontje. Hierdoor krijg je een heerlijk koude espresso met een luchtige crema laag bovenop. Een verfrissende kick! 

Cappuccino

De cappuccino bestaat uit een enkele espresso met ongeveer 150 ml opgestoomde melk. Wat veel mensen niet weten over melk, is dat het vanaf ~70°C kan verbranden en daardoor bitter gaat smaken. Daarom stomen we de melk tot op 60-65°C, zodat deze een mooie zoetheid behoudt, niet verbrandt en niet droog aanvoelt. Zo blijft de cappuccino heerlijk romig en direct op drinktemperatuur. De finishing touch? We schenken de melk in verschillende latte art figuren, want het oog wil natuurlijk ook wat!

Latte

De latte of latte macchiato is ongeveer 90% opgeschuimde melk en 10% espresso. “Macchiato” betekent “bevlekt” of “gemarkeerd” in het Italiaans, duidend op de koffievlek diein de melk ontstaat. We maken deze door eerst de melk te schenken in een glas of beker en daarna de espresso eroverheen te gieten. Dit zorgt voor een mooie gelaagdheid en een subtiele balans tussen de romige melk en de espresso. Voor de latte geldt ook dat we de melk niet te heet opstomen, om de zoete romige smaak te behouden. 

Flat White

Onze flat white heeft een dubbele espresso als basis, met 130 ml opgeschuimde melk. De melk wordt op dezelfde manier gestoomd als bij een cappuccino, waardoor er een mooie balans ontstaat tussen de zoete melk en de intense koffiesmaak. Dit is zonder twijfel een van onze favorieten, omdat het een mooie balans is tussen een romige cappuccino en een krachtige espresso.

Cortado

De naam cortado betekent ‘gesneden’ in het Spaans. Dit verwijst naar de espresso die ‘gesneden’ wordt met warme melk, om de volle smaak van de espresso iets af te ronden. Onze cortado wordt gemaakt met een enkele espresso en 70 ml melk. Vind je dat de melk de espresso net iets te veel snijdt? Dan kun je hem ook met een dubbele espresso bestellen, zodat de verhouding melk/koffie 50/50 is.

Iced Latte

Naast de iced shaken espresso serveren we met warm weer ook iced latte. Op het eerste oog lijkt dit op een latte macchiato op ijs, maar er is een groot verschil: de melk wordt niet opgestoomd, maar met een cold foam opschuimer luchtig gemaakt. Hierdoor blijft de melk superzacht zonder dat we deze hoeven te verwarmen. Dit maakt de iced latte een stuk lichter om te drinken dan de warme variant. Ideaal om mee af te koelen!

Bij Cally Coffee maken we onze espresso-drankjes op onze eigen manier, maar dat betekent niet dat dit dé standaard is. Koffie wordt overal anders gezet en een cappuccino hier kan net iets anders zijn dan bij een andere barista. Er is geen vaste regel, en dat maakt koffie juist zo leuk.

Dit is hoe wij het graag maken en hoe wij denken dat het het lekkerst is. Mocht je vragen hebben of iets specifieks willen, laat het ons weten. Als jij je koffie graag anders drinkt dan op het menu, maken we met plezier een drankje op maat voor je!